ARTYKUŁ SPONSOROWANY Zdrowie

Jakie zalety mają naturalne, tłoczone owocowe soki

Od jakiegoś czasu w sklepach można znaleźć całkiem sporo tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku producentów takich soków nie było wielu, lecz aktualnie ich ilość dynamicznie się zwiększa. Trudno się temu dziwić, bowiem soki te są bardzo chętnie kupowane, nie tylko z uwagi na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, mają one dużo większą ilość witamin i cennych składników odżywczych niż soki produkowane z koncentratów. Nie wspominając już o produktach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to syrop glukozowy, cukier czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.

W przypadku soków tłoczonych jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są myte i czyszczone, a następnie tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To powoduje, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, którym nic się nie dzieje. Takie soki oferowane są w kilku wersjach.

Dużym zainteresowaniem cieszą się soki zwane jednodniowymi, zamykane w butelkach bezpośrednio po wyciśnięciu. Konsumenci sięgają też chętnie po wersje w foliowych workach. W takim przypadku producent soków malinowych używa dodatkowej pasteryzacji w temperaturze 82 stopni, co zwiększa okres ważności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to powinien wybierać te tłoczone. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez dodatków i wypełniaczy. A co najistotniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, ponieważ tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet maluchom.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY